Fosens eneste øko-landsby fyller 35 år

Artikkel utgitt av: fosna-folket.no – Skrevet av Siri W. Theodorsen

Vallersund Gård var en gang et livlig handelssted, som i dag er fredet. Nå er det en liten Camphill-landsby som gir omsorg til forskjellige mennesker med spesielle behov , i tillegg til å huse Framskolen, et folkehøyskolelignende tilbud  for unge utviklingshemmede.

Øko-landsby med en sosial oppgave

Vallersund bo-og arbeidsfellesskap er også en øko-landsby med interesse for alternativ energi med egen vindmølle som dekker energibehovet.

– Vallersund Gård er en øko-landsby med en sosial oppgave, forklarer Balavoine.

I fokus står biodynamisk jordbruk og gartneri, vernede verksteder og undervisning.

SE OGSÅ: Denne stien er ikke som alle andre stier

Vindmølla var Sør-Trøndelags første da den ble oppført, og den er koblet sammen med ei varmepumpe som bruker sjøvann til oppvarming av husene. Et biologisk renseanlegg behandler deretter avløpsvannet før det returneres i sjøen.

Fosens best bevarte hemmelighet?

-Det er nok ikke så mange som kjenner til øko-landsbyen vår her på Vallersund Gård.  Kanskje kan vi kalles Fosens best bevarte hemmelighet, sier Balavoine.

På fredag får Camphill-landsbyen besøk fra de andre Camphill-landsbyene i Trøndelag, Jøssåsen landsby fra Hommelvik og Camphill Rotvoll.

– Da kommer det 30-40 gjester, utviklingshemmede og deres landsby-venner for å feire Vallersund Gårds 35-årsjubileum og Camphill-landsbyene i Norge sitt 50-årsjubileum, forteller Balavoine.

LES MER: Ble skadet i stormen – nå er engelen tilbake

Luke-fest

På programmet står luke-fest,matgilde og konsert, forklarer han.

– Vallersund Gård dyrker gulrøtter for Jøssåsen landsby i Hommelvik. De ligger for høyt til å dyrke sine egne gulrøtter, men de kommer for å luke. Da er vi alle ute på åkeren. Deretter blir det et mat-gilde og så blir det konsert med Maria Garli og hennes musikervenner, sier Balavoine.

Ovenfor artikkel ble utgitt av:
fosna-folket.no – og skrevet av Siri W. Theodorsen