Informasjon om Planteklubbene

Vi deler videre…

NEPALESE FEAST IN MALVIK
Nepalese Feast in Malvik

Til alle medlemmer og andre i planteklubb for grønnsaker, potet og urter

 

Først velkommen til alle nye medlemmer (og andre) i Planteklubben for Grønnsaker. Jeg håper at det det har vært en vellykket sesong i grønnsakshagene rundt omkring i landet og at dere nå er i full gang med innsamling av frø/knoller osv. Jeg håper også at de fleste begynner å få en oversikt over hva dere vil kunne evt tilby de andre medlemmene gjennom Planteklubbens Årbok 2016 som kommer i februar hvis alt går etter planen. Vi er nå snart 700 medlemmer i Planteklubben og på vår Facebook grupper Planteklubben for grønnsaker vil snart ha 6.500 grønnsaks-entusiaster samlet. Den nye lukket gruppen Plantearven har 260 medlemmer. Her er det kun lov å diskutere Plantearven.
Ta ellers gjerne kontakt hvis dere ha stoff dere ønsker skal videreformidles til medlemmene.

Facebook: https://www.facebook.com/groups/planteklubben/
Mail: sbarstow2-ATT-gmail.com (erstatt -ATT- med @).

Rapportering

Utover høsten ønsker vi igjen å få en enkel rapport fra dere slik at vi får en oppdatert oversikt over 1) hvem som vedlikeholder hvilke sorter (underforstått at dere har levende frø eller plantemateriale for videre bruk / vedlikehold) og 2) hvem som har frø eller formerings-materiale som kan distribueres til andre og evt. nye medlemmer i klubben. Jeg vedlegger skjemaet som skal fylles ut til de som ikke har fått dette før. For dere andre er det kanskje lettest å ta utgangspunkt i fjorårets skjema (ta kontakt hvis dere har mistet den – kan hende jeg finner den 🙂 ). Vær spesielt nøye på sorten – det er ikke nok å skrive ”potet” eller ”bønner”; det er nettopp sorten som er viktig – jeg klarer ikke selv å holde oversikt over hva dere har fått. Men, hvis dere er i tvil eller ha glemt, ta gjerne kontakt – det kan hende vi finner ut av det. Jeg vil gjerne at dere også skrive noe om erfaringene (gode eller dårlige), men dette er valgfritt. ALLE MEDLEMMER MÅ SENDE INN ET SKJEMA, UNNTATT DE SOM HAR MELDT SEG INN I SOMMER! Jeg kommer etterhvert å sette en frist for dette.

Høsttilbud av frø og planter ønskes

Det finnes en del sorter grønnsaker som er best å så/plante om høsten, feks. hvitløk og andre flerårige løk (feks. luftløk og Norrlandsløk) , pastinakk, kvann og andre flerårige grønnsaker som krever kuldebehandling for å spire osv. Når det gjelder hvitløk er det ganske mange som har fått den finsk/russisk sort ”Aleksandra”
( http://www.skogoglandskap.no/filearchive/sb_asmirnoffhvitloek_hagetidend2011.pdf ). Dette blir igjen en ettertraktet sort. Det er viktig at alle som har fått den deler den videre til tross for at dere kanskje ikke har mange hvitløk selv enda. Det er bedre å tilby et par fedd enn ingenting slik at flere kan komme igang. Send meg gjerne en tilbakemelding hvis dere kan tilby noen fedd av Aleksandra evt andre sorter du har gode erfaring med, så skal jeg annonsere dette ovenfor de andre medlemmene.

Andre planter som det er mange som ønsker er Norrlandsløk, ramsløk og seiersløk. Jeg vil også oppfordre alle som har fått min egen Quinoa sort til å tilby til minst en person. Det samme gjelder flerårige kål som jeg sendte stiklinger av til flere i våres – NB! Husk å ta stiklinger (til overvintring inne ) av flerårige kål i tilfelle vi får en hard vinter!

Hvis dere kan tilby andre grønnsaker/nyttevekster nå i høst, send gjerne en mail og jeg skal videreformidle dette til alle medlemmene gjennom en kort høstutgave av Planteklubbens Årbok som ifjor. Se fjorårets høstkatalog her: http://www.edimentals.com/blog/?page_id=2493. Dette viser det jeg trenger av informasjon fra dere for å lete arbeidet mitt. Jeg satser på å sende ut første versjon av katalogen mot slutten av september / tidlig oktober.

Seminar, kurs og stiftelsesmøte for vår ny organisasjon: husk påmelding!!

Det er som jeg har orientert om tidligere at det er bestemt at dagens Planteklubbene skal samles til én og etableres som formell medlemsforening! Lørdag 1. oktober 2016 møtes vi på Gamle Hvam Museum i Nes (Akershus)! Jeg håper at enda flere enn de 34 som allerede er påmeldt blir med på dette viktige møtet! Karl Aa har jobbet mye i kulissene med det praktiske den siste tiden på vegne av interimstyret med hjelp fra Morten Rasmussen!
Lenk til påmelding er http://goo.gl/forms/8GaEPgKdMlfewOb32
(NB! Selv om det står påmeldingsfrist 1 september så kan du alikevel melde deg på hvis du vil.)

Flere detaljer finner man i dokumentet! Om dere har spørsmål evt. har lyst til å delta mer aktiv i vår fremtidig forening, så gi meg gjerne beskjed!!

Kjenner du til gamle norske flerårige nytteplanter/urter/grønnsaker?

Det er fortsatt få urter av eldre årgang som tilbys/taes vare på gjennom klubben! Jeg jobber fortsatt med å prøve å kartlegge urter og gamle grønnsaker som kan ha vært dyrket kontinuerlig i minst 50 år i Norge. Hvis du kjenner til en slik plante som har kanskje gått i arv i familien din evt står fortsatt i bestemors hage, send meg gjerne en melding om dette. For flere informasjon, se her: http://www.skogoglandskap.no/nyheter/2014/etterlysningurter

11th September 2016: Arboretet og Botanisk hage, Bergen (Edible garden tour / hagevandring); se https://www.facebook.com/events/1256294734382637 og http://www.uib.no/arboretet/99472/spiselige-planter-fra-naturen
13-15th September 2016: Visit at The Teeny Weeny Farm, IV36 2TF Dyke, Moray, Scotland
7th October 2016: Oikos Nord Trøndelag økoseminar på Bjerkem, Steinkjer
8th October 2016: Hageselskapet Nord-Trøndelags på Jegtvolden på Inderøya ( foredrag etter årsmøte kl 1400).
22nd-23rd October 2016: Haugaland Sopp og Nyttevekstforening, Hordaland arrangerer kurs helg ved Nesheimstunet (i nedre Vats), Vindafjord (weekend course with Norwegian Useful plants society in Hordaland, Norway

Med vennlig hilsen, Stephen
(Delt videre på vegne av Stephen.)