Ingrid og Benjamin bygger drømmer inne i et drivhus.

Ingrid og Benjamin bygger
drømmer inne i et drivhus

Da Ingrid (31) og Benjamin Hjertefølger (28) skulle bygge det første huset til seg og sine tre barn, gjorde de nettopp det: Fulgte hjertet.

Dette innlegget kommer fra den opprinnelige artikkelen:
http://e24.no/eiendom/ingrid-og-benjamin-bygger-droemmer-inne-i-et-drivhus/21364711


SCI-FI: På utsiden ser huset ut som en kulisse fra «Star Wars». Innsiden kunne vært stjålet fra rekvisittlageret til «Ringenes Herre» Foto: TERJE MORTENSEN VG

Publisert: 26.08.2013 17:50, Oppdatert: 26.08.2013 17:50
Thor Harald Henriksen – VG

– Vi vil at livet vi lever skal uttrykke et standpunkt. Alt du gjør, bør være et uttrykk for hva du stemmer for – og imot, sier Ingrid Hjertefølger til VG.

Hun har nettopp servert sin velsmakende indiske vegetargryte med økologisk ris og tyrkisk brød i det som om få måneder blir familiens nye stue og kjøkken. I familien Hjertefølger spiser man nemlig hverken kjøtt eller fisk, selv om pappa jobber i oppdrettsbransjen.

Planen er at glassdomen og den syv mål store eiendommen i fremtiden skal gjøre dem mest mulig selvforsynte. De har allerede prøvedyrket frem både squash, tomat, paprika og epler inne i domen. Rundt leirehuset, ytterst mot glasset, vil det etter hvert bli en liten skog av trær og planter, i et bed av sand og småstein.

– Drømmen min har lenge vært å kunne ligge i en hengekøye i annenetasjen og strekke seg etter en drueklase, smiler Benjamin.

JOBB OG KOS: – Vi har aldri angret et sekund, sier Benjamin og Ingrid Hjertefølger, sistnevnte med minstemann Aron på armen. Både små og store har kost seg under byggeprosessen.

Foto:TERJE MORTENSENVG

80 TONN: Hittil har det gått med over 80 tonn med cob, en blanding av leire, sand og halm, til veggene. Coben absorberer både varme og fuktighet, og er med på å regulere klimaet inne i domen.

Foto:TERJE MORTENSENVG

HIMMELTERRASSE: På toppen av leire- og tømmerbygningen får familien en 70 kvadrat stor takterrasse, hvor man kan nyte midnattssolen, stjernehimmelen, nordlyset og vinterstormene. Samt gjøre yogaøvelser.

Foto:TERJE MORTENSENVG

Ingrid og Benjamin er begge fra den lille bygda Mårnes på Sandhornøy, og har vært venner siden de gikk i parkdress.

– Da jeg var liten sa jeg alltid at jeg ville gifte meg med Benjamin når jeg ble stor, forteller Ingrid.

Slik gikk det også. Etter flere år i Bodø, da paret ble gravide med sin eldste datter Julia (8), bestemte de seg for å flytte hjem igjen. Etter dette har de fått ytterligere to barn, Gabriel (6) og Aron (3).

Livsprosjekt

Husideen tok form for rundt tre år siden. Den opprinnelige planen var å bygge en bolig i tømmer i et mer konvensjonelt drivhus, men firmaet som kunne gjøre jobben gikk konkurs. Ideen om å sette opp den geodetiske glassdomen kom de over på nettet.

Uten særlig byggerfaring, og etter flere år med fordypning og planlegging, gikk de løs på sitt hittil største livsprosjekt i mai i fjor.

Den overordnede ideen er at domen, som er bygd i herdet glass og aluminium, skal fungere som et eget kretsløp, som en jordklode i miniatyr.

– Alt vi spiser og forbruker, går inn i dette kretsløpet. Bruker vi for eksempel vaskemidler med giftstoffer, kan de hope seg opp og bli en belastning for plantene i drivhuset. Slik det også gjør ute i naturen, sier Ingrid.

Kloakken renses

Avløpsvannet og kloakken renses i spesialtanker, og skal brukes til å vanne og gi næring til trær og planter.

Byggebudsjettet er på totalt tre millioner. Pengene fikk de låne i Husbanken.

Boarealet vil bli på over 200 kvadratmeter, i tillegg til domen og garasjen. Veggene i førsteetasjen er bygget av cob, en blanding av leire, sand og halm, rundt et reisverk av solide furustokker. De aller fleste vinduene har de fått tak i brukt.

Veggene i annenetasjen er bygget i halm dekket med leire. En møysommelig prosess. Hittil har det gått med mellom 80 og 90 tonn leire og sand. Alt hentet fra nærområdet.

– Vi vil på ingen måte tilbake til oldtiden. Vi vil ha det bra! Ambisjonen er å bruke de beste tekniske løsningene, og samtidig bygge på en måte som ikke forurenser miljøet og forgifter oss. Å bygge et moderne, lufttett ferdighus med masse giftige materialer, uten levende overflater, var helt uaktuelt, sier Ingrid.

Paret har mange ideer, planer og drømmer om fremtiden, men vil inntil videre fortsette å jobbe i henholdsvis oppdrettsnæringen og hjemmesykepleien.

– Vi må jo betale boliglånet. Men på sikt håper og tror vi at vi kan lage et levebrød av å bo i dette huset, sier Ingrid.

Video fra tv2: http://tv2.no/video/?progId=629866

Facebook siden til Benjamin med flere bilder:
https://www.facebook.com/benjamin.heartfollower