Gaia Helse, Senter for livskvalitet – et spennende nytt prosjekt i oppstartsfasen.

Jeg fikk nedenfor mail fra John, Nina og Aina som er drivkreftene bak Gaia Helse.

Hei Joachim, og takk for hyggelig hilsen!

Vi ble både glade og overrasket når vi fikk mail fra deg for som du sikkert har oppdaget så er vi fortsatt i etableringsfasen av vårt spennende prosjekt i Alvdal. Og det er ikke så mange som vet om oss enda  – bortsatt fra alle våre Facebookvenner https://www.facebook.com/Gaiahelse – og selvsagt alle gode naboer i Alvdal og ikke minst lokalt for  alle kommunestyret i Alvdal har gitt oss en svært god mottakelse og vi har fått mye oppmuntring og mange gode råd!

Vi skal lage en presentasjon som forteller om hvem vi er, hva vi vil og hvordan vi skal få det til og vi sender gjerne denne informasjon til dere når det er klart! Og selvsagt blir det en nettside etter hvert…  Nå er vi mest opptatt av å ha kontroll på kostnadene og vi ønsker å være forsiktige i denne oppbyggingsfasen, og vi bygger sten for sten av det som skal bli vårt og mange andres hjem fremover.

Status er at vi kjøpte gården Follheim  på slutten av 2012, og vi er en gjeng ildsjeler som har lagt ned mange timers dugnadsinnsats siden da.  Nå har vi kommet så langt vi kan med dugnadsinnsats, og det betyr at både bolighuset (160 kvm) og næringsbygget (1000 kvm) er pusset opp, vedlikeholdt og møblert i tillegg til innkjøp av 4 campinghytter med kapasitet til 16 overnattingsgjester, slik at vi nå har en kapasitet til 30 overnattingsgjester (inkludert oss selv).

Nå går vi over i neste fase der vi skal oppgradere kjøkken-,  toalett og dusj-  og  overnattingskapasitet til å kunne ta imot flere besøkende til kurs, konferanse og andre arrangementer som vil kunne gi inntekter til senteret.  Så nå blir det en mer ressurs – og kapitalkrevende fase der vi forbereder oss på en kommersiell drift samtidig som vi ønsker å ha fokus på livskvalitet både for oss selv og de rundt oss. Jeg regner med at du har fått vår presentasjon fra Kunnskapsparken på Hamar? For det er foreløpig bare de og Innovasjon Norge som har fått denne presentasjonen … Og vi er nå ute for å finne profesjonelle samarbeidspartene når vi går over i neste fase.

Vi er 13 gode venner som pr i dag er medeiere i Gaia Øst. Vi har alle kjøpt aksjer og er aktive medeiere i senteret som vi sammen bygger opp. Foreløpig er det ingen av oss som har flyttet opp til Alvdal fordi vi alle jobber og bor spredt over hele Norge. Det har vært stor interesse for prosjektet vårt både lokalt og blant alle vi kjenner, og selvsagt blant alle kundene til Total Helse Norge. Vi er så heldig at vi har venteliste med folk som vil inn i prosjektet vårt og det er 2-3 av de nye eierne som vil flytte til gården i løpet av kort tid, og vi andre kommer etter hvert som bo enhetene våre kommer på plass. Vi har søkt om bruksendring for næringsbygget som tidligere var en møbelbutikk, og vi er i gang med en reguleringsplan for eiendommen som er på 22 mål.

Vår plan er nemlig å bygge runde hus som vi mener både er bra for livskvalitet, har god design og som ikke minst er miljøvennlige, energieffektive og som ikke setter store økologiske fotspor etter seg. Vi har fått en forhandleravtale med Mandala Homes i Canada www.mandalahomes.com og regner med å sette opp det første runde huset før sommeren (2014),og de neste runde husene kommer så fort reguleringsplanen tillater… Disse husene blir levert som byggesett, og settes opp på 10 dager, så i tillegg til at vi skal sette opp mange runde hus hos oss i Alvdal kommer vi til å selge hus til alle andre som vil kjøpe og sette de opp på sin egen tomt. Vi planlegger en sommerfestival på senteret vårt til neste sommer der vi vil invitere alle som er interessert i livskvalitet, helse og miljø til faglig påfyll, erfaringsutvekslinger og inspirasjon.

Vårt mål er å bli mest mulig selvforsynt og vi vil dyrke økologisk på senteret i Alvdal.  Vi har fokus på kortreist mat, lokale tradisjoner og ikke minst skal vi aktivt gå ut og benytte alle lokale ressursene som finnes både i Alvdal og omkringliggende kommuner.

Vi har tenkt å delta på alternativmessen i år for å fortelle om prosjektet vårt og der vil vi ha et spesielt fokus på de runde husene våre. Vi står i seksjonen for miljø og økologi, kanskje vi sees der? Hadde vært veldig hyggelig å ta en prat med dere som har mye erfaring og kompetanse innen økosamfunn!

Foreløpig er vi en gjeng løsningsorienterte idealister, ildsjeler med masse pågangsmot og handlekraft kombinert med nyttig kompetanse  fra næringsliv og med praktisk erfaring som gründere som vi tar med oss inn i dette prosjektet. Vi ønsker å sikre et bærekraftig prosjekt fra starten. Og vi er forberedte på at vi får en bratt læringskurve når det gjelder å bygge opp et økosamfunn. Vi vet vi har mye å lære og særlig innenfor økologi og miljø og vi er svært takknemlig for alle som vil bidra med sine erfaringer, kompetanse og råd!

Litt om noen av nøkkelpersonene:

Undertegnede jobber som prosjektleder hos Norges Helsehøyskole i Oslo www.nhck.no, samtidig som jeg jobber litt for min samboer John Gursli som eier og driver Total Helse Norge AS www.totalhelse.no.

John er styreleder og 6 av aksjeeierne i Gaia sitter i vårt styre. Jeg blir daglig leder i Gaia Holding, og Aina Søbakk blir daglig leder i Gaia Inspirasjon AS fra 01.01.2014. Aina er gründeren som står bak Arena Inspirasjon www.arenainspirasjon.no.

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss for en prat over en kaffekopp i Oslo eller på Hamar!

Og som vi sier til alle som er på vei til eller fra Trondheim i bil –  ikke kjør forbi Alvdal, men kom innom oss på Gaia senteret for en hyggelig stopp av kortere eller lengre varighet!  Når vi er på gården så henger det et rødt hjertet nede ved porten og da er det alltid varm kaffe på kanna og tid til en prat!

Med vennlig hilsen
Nina Østgaard

Total Helse Norge AS

www.totalhelse.no

Telefon (+47) 902 80335